Matplanering och fixande inför studenten
På fredag är det dax för mig att ta studenten! Det ska bli hur roligt och skönt som helst! Studenten innebär ju massor med matlagning och fixande, tyvärr får kommer jag inte hinna vara med så mycket själv samma dag då mycket kommer göras. Men vi försöker göra så mycket vi kan i förväg så att själva studentdagen inte blir allt för stressig.
Det vi har planerat(hittils...) att ha på studentden är:
- Sallader, både matiga sallader som potatissallad, pastasallad och bulgursallad men också vanlig grönsallad.
- Rostbiff
- Kyckling
- Lax som ska serveras kall
- Pajer, grönsakspaj? och västerbottenpaj
- Mammas hembakade surdegsbröd
- Cheesecake
- Chokladtårta med nötter
- Rimbobullar(Bakades förra helgen)
- Småkakor
- Brownies (Bakades förra helgen)
- Frukt
Idag fortsatte jag med föreberedandet och gjorde en västerbottenpaj och lavendelskorpor med choklad och nötter.
Här ser ni resultatet
Västerbottenpaj
Lavendelskorpor med choklad och nötter
Pasta med lax och spenat
Pasta med lax och spenat. Det blev riktigt mumsigt! Detta kommer jag att göra igen.
Det doftar nybakat bröd...

Det finns inget som slår nybakat bröd. Speciellt inte min mammas bröd! Hon brukar ha surdeg i sitt bröd, resten improviserat. Mumsigt värre!
Ikväll ska jag laga pasta med lax och spenatsås. Kanske kommer upp ett recept lite senare.
Kladdkaka

jag tycker det är lite tråkigt med helt vanliga recpet som kladdkaka. Nog för att det är gott men det blir ju ännu godare om man spetsar till den lite med blockchoklad eller så.
Senast jag gjorde kladdkaka hade jag i kokos. Det blev en riktig höjdare och det var gott med lite tugg i den. Kladdkakan påbilden är dock inte riktigt så kladdig som man vill ha den, den är lite för luftig. Det gäller att inte vispa för mycket i smeten och inte ha den inne för länge!
3 dl kokos i en vanlig kladdkakesmet blir lagom. Dessutom är det gott att använda kokos till att bröa formen istället för ströbröd. Prov
Sushi
Igår lyckades jag göra egen sushi!
God blev den också. Jag som egentligen inte tycker om sushi, har nu lärt mig äta vegetarisk sådan. Resten av familjen älskar dock sushi så jag gjorde både vegetariska och med fisk.
Det var riktigt pyssligt men jag måste säga att jag är stolt över resultatet.
Jag använde ett grundrecept för sushi från Allt om mat
Men jag gjorde inte fyllningen efter receptet.
Vegetariska:
Morötter
Gurka
Avocado
Solrosskott
Laxrullar
Lax
Avocado
Solrosskott
Riskuddar i olika varianter
Avokado och räkor
Tonfisk
Pilgrimsmusslor
Lax
Paella

Paella med chorizo och kyckling
Till 4 personer
400g kyckling (fileér eller liknande)
1gul lök
1 paprika
3dl avorioris
1 paket saffran (0,5 g)
6 dl buljong (tärning + vatten, fiskbuljong om du har skaldjur, annars kyckling)
3 chorizokorvar
2 dl frysta ärtor
salt
peppar
Jag gjorde min i en gjutjärnspanna men det går bra i en kastrull också.
Skär kycklingen i bitar, hacka löken och skär paprikan i tärningar. Stek kycklingen tills den är nästan genomstekt. Ta ur kycklingen och stek försiktigt lök och paprika. Ha i riset, saffran och buljong. Koka på medelsvag värme 16-18 min. Skär chorizokorvarna i bitar och ha i korven, kyckling och ärtor. Vänd ner detta och stek klart allt tills kycklingen är helt klar.